Sinemada Tek Başına

 Anne  olduktan sonra  en  büyük lükslerden biri  sinema olsa gerek.Eğer ki koskocaman bir şehirde  yapa yalnızsanız sinema ,tiyatro , eşinle başbaşa  yemek veya  dışarı  çıkmak imkansız oluyor.Uzatmalarda 6 gol atıp , kupayı almak kadar uzak bir  ihtimal hatta...

Neyse ki annem sık sık geliyor  arada  biz de  nefes alıyoruz.Bu  sefer ki nefes  alma molama , annem dahil olmadı.Stresli bir  hafta geçirmemin ardından , Orhan aga  bana kıyamamış olacak ki , ufak bir  süpriz  yaptı .Yağız oğlana bakabileceğini söyleterek  benim sinema biletimi aldı.

Hayatım da ilk kez  sinemaya  tek başıma  gittim.Gençlik yıllarında  arkadaşlarla  yapılan planlar  dahilinde  açılırdı  beyaz  perde  gösterime  ; sonrasında  ise  eşimle  başbaşa  gittiğimiz  filmler ve  yaşadığımız tatlı dakikalar  dahil oldu hayatıma.Bu sefer  ise  başka bir  duyguyu yaşadım.Kos kocaman salonda , tek başına  film izleme  duygusu...İtiraf ediyorum  hem hoşuma  gitti  ,hem de  kendimi  çok yalnız hissettim.Meğer  gülerken de, ağlarken de yanında bir  yaren olması , ne  de güzelmiş.

Hoşuma giden kısmı ise filmin süresinin de  dahil olduğu  yaklaşık 110  dakika  bana aitti.110  dakika  boyunca , kendim için  bir şey yaptım ..Beyim saolsun ( arada  beyleri dinlemek de lazım mış )
Film nasıl dı , diyenler  varsa  eğer , söylenecek çok şey var aslında.Kısaca  "Çağan Irmak "desem  , anlaşılır mı acaba ? Bence  anlaşılmıştır.Görsellik açısından bir  doyuma ulaşılacak bir  film değil ,ama  içine  girince  sım sıcacık bir  hava ,ülke gerçekleri ve  öteki  olmanın verdiği yalnızlık vardı filmde.Hani  hayatımız  boyunca  yaşadığımız  topraklarda hep öteki olanlar  vardı.Zamana  ve  ortama  hatta izlenilen siyasete göre  değişen ötekiler.68  ler de sağ-sol olarak beliren ,  Osmanlı dönemin de Müslüm- Gayrımüslüm olan, alevi-sünni , Yerli-Göçmen, Muhacir , Rum ,Ermeni  olan ötekiler.Hepsi bizden  aslında  ama  araya mifak tohumları serpilmiş bir kere ,çıkarmak biz  gençlere mi düşüyor  acaba ? Ya da umutlar  bizden sonra ki nesillere mi kaldı , desem  daha doğru olur , bilemedim...

Neyse  efendim filmin içine  girdikten sonra, film mi beni izledi , ben mi onu izledim bilemedim.Sanki doğup büyüdüğüm mahalledeydim.Çocukluğumun esnafı karşımda  duruyordu..Kahvecisi ,manifaturacısı, bakkalı , ağzında  bin bir  türlü küfürü  atasözleri ile  süsleyen Egeli teyzeler ve afacan yumurcaklar.Ben  öylesi bir  ortam da büyümüştüm ,yıllar  evvel.Mahalle de  çocuklar gruplar kurar ,karşı gruba atak geliştirirlerdi.Hanımlar  toplaşır  prova dedikleri ,kalıpları çıkarıp birlikte  dikiş dikerdi.Güngör  teyzenin  cigarasının külü hep ucunda birikir  ve hatta  kumaşının üzerine dökülürdü.Arada  balkondan seslenirdi " Burcu,İlknur koş  bene 2 ekmek ,bir  paket maltepe al, hadi gari "  derdi.Kulakları çınlasın , adı geçti mi aklıma gelen hep  cigarası olur.Onlar bir  kere  cigara  koymuşlardı , o meletin adını.Bakkalımız yine egenin köylüsü Mehmet  amcaydı.Hep "karabiber  " derdi bana.Onun sayesinde kendimi hep  esmer  sandım ,büyüdüğümde anladım kumral olduğumu.Meğer  o kadar çok sokakta  oynarmışım ki , güneşten tenim kap kara  olurmuş.Bakkal amcadan önce hesap yapar ,koşarak  gider siparişleri teslim eder , sonra da oyunumuza  kaldığımız yerden devam ederdim.Orada ki afcanın yaptığı  çocukluk aslında  fenalık aklıma bizimkileri  getirdi , o zaman ki aklımıza , şaştım kaldım bugünkü aklımla.Filmi hem izledim hem de çocukluğumla yüzleştim.Allah rahmet eylesin , Elif teyzem vardı oracıklarda yaşayan.Maviş gözleriyle kızgın kızgın bakar ,dışarda oynamamızı istemezdi.Hele ki kapısının önünde sek sek oynamamıza  tahammül edemezdi.Yaz  tatilin de  en çok ondan  azar işitirdik.Biz de bunun altında kalır mıydık hiç ? Oğlunu harcardık bu uğurda.İnci gibi yazısını kullandığımız  Zeynep'in abisi sayesinde ,Elif teyzeye  mektup yazardık.Biricik oğlu Tarkan henüz  lise  yıllarındaydı , o zamanlar.Tarkan'ın sevgilisi  sözde  sitem ederdi  kendisine.Oğlunu sıkmamasını , sünni olduğunu araya  giremeyeceğini  ve  harçlıklarını  bol vermesini  nasiyat eder.Çok sevişiyoruz  diyerek ,mektubu bitirirdik.( o yıllarda insanlar  sevişerek evleniyordu ve biz  sevişmenin , sevmek olduğunu zannediyorduk.Ha  bir d e Elif teyzem aleviydi.Bizi çok sever  ama  akrabalarının yaşadığı çatışmaları anlatırken duygulanırdı.Biz de duyduklarımızı ona karşı kullanırdık)
 Elif teyzemin bir kusuru  daha vardı , vatanım ona okuma yazma  lütfunu sunamamıştı.Yazdığımız mektubu  zarfa koyar, pulu yapıştırır ve  postacı getirmiş edası yaratır ,kapının altından  atardık.Zile  basıp kaçması hep Rıfat'a  kalırdı.Malum tazı gibi koşardı.Mektubu alan sek sek karşıtı teyze  ,akşam eve gelecek olan kocasının  yolunu beklemeye başlardı.Sonrası mı okunan mektup dahilin de  ,tansiyonlar  yükselir başı yazma ile  sarılır  ve  bir  hafta  suskunluk  dönemi başlardı.Oh  derdik bir  hafta boyunca  bize  ilişmeyecek .Çocukluk işte , gerçi kimin çocuk olduğu da tartışılırdı ,o günler de.Hıdırellez  ateşi ile çocukluğuna dönüp ip  atlayan Elif teyze mi, yok sa sek sek oynamak uğruna  dolaplar  çeviren bizler mi ?
Rahmetli Şehnaz  teyzeyi anmadan filmi  bitirmek olmazdı.Filmin en keyifli yanı küfürlü  atasözleriydi.Küfürü  günlük hayatta  sevmem hele ki erkeklerin ağzından ; ama bayanlara  hele de atasözlerinde pek bir  yakıştırırım.Hele ki bu bayanlar  egeli ve  elli yaş üzeriyse.Bu tarifim var ya  bu tarifim ,  Şehnaz  teyze  için.Nasıl da oturuyor  üzerine , nasılda yakışıyor ona anlatamam.Tesadüf  bu ya , onunda çakır  gözleri vardı.Ama onun gözleri Elif teyzenin aksine  pırıl pırıl bakardı.Ağzında  hep bir  türkü, kapı  gıcırtısına oynama ve bildiği atasözlerini  duruma  göre nağmeli nağmeli söyleme.Erkek kardeşim doğduğunda  söylediği maniler  , hala kulağımdadır.Eşime  söylediğimde  çok şaşırmıştı.İlkay'ı sevmeye  geldiğinde başlardı  dili çözülmeye , hem de ne  çözülmek
Başak ,bülük kirazdan ,kızlar  gelecek birazdan
Başak bülük bir  daldır,kızları görünce  kaldır " 
der  , bestesini de  öyle  güzel icra ederdi ki , akıllarda  kalmaması  gibi  bir  şansı olmazdı. Aah bir de hastayım diye  dolanıp, neşeli haber  alınca  iki elini şıklata  şıklata oynaması yokmuydu , bir ömre  bedeldi.Nurlar içinde yatsın..
Ne  filmdi ama ,aldı götürdü beni ,çocukluğuma.Şivesi  bizden ,karakterler  bizim mahalledendi.Elbet göçmenlerimiz de  vardı  mahallede,kimi derdi Arnavut, kimi derdi Selanik .İç içeydik  oralarda.Biz bize  omuz omuza.
Dedim ya ,film de aramızdan birileri vardı.Öyle olağanüstü görüntüler veya sıra dışı bir konu  yoktu.Ama Çetin Tekindor'dan muhteşem oyunculuk vardı.Başroldeki afcanın da hakkını yememek lazım...
Ben izledikçe keyif  aldım, kendimle  çocukluğumla başbaşa kaldım.İçinde acı da vardı ama boğmadan , bunaltmadan işlemişti o  sahneleri.Duygu  geçişleri çok keyifliyfi ,kısacası  izlenilesi bir  filmdi.
Konuya nereden başladım , nereye  geldim ben de şaştım.Filmi mi anlattım , yoksa çocukluğumu mu karışmış birbirine .Bana  göre  ikisi de keyifliydi.Beni izleme  şansınız yok ,  ama  bu filmi kaçırmayın derim.
Ne  diyorum son olarak, sanata  ve  emekçiye  destek ,herkes  almalı sinemaya bir  bilet...

30 yorum:

  1. Beni çağırsaydın bebem :) ay izlemek istiyorum şimdi ya ne zamandır unuttum sinema neydi :(

    YanıtlaSil
  2. sinmeya gidesim geldi bak..ne güzel yazmıssın..ne güzel bir çocukluk yaşamsısın..keyifle okudum inan..

    YanıtlaSil
  3. Geleceğini bilseydim çağırırdım Ülküüüü , bir dahakine söz ararım...
    Aynen ben de çok net hatırlamıyordum :(

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Gülinciğim , bizim dönemimizdeki çocuklar özgürce dışarı çıkmak konusunda daha şanslıydı..
    Film güzeldi, tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  5. kendimize ait zamanlarımız olmalı. kocan iyi yapmış ;) bir daha yapsın :)))

    YanıtlaSil
  6. Benim için Çağan Irmak değince duruyor bütün akan sular. Henüz gidemesem de çok istiyorum gitmeyi.Siz de ne güzel anlatmışsınız,canım çekti...

    YanıtlaSil
  7. Ben yani evlenmeden önce takardım sırtıma çantamı giderdim tek başına sinemaya onun da keyfi çok başka.Çok iyi yapmışsın gitmekle bana da göre sıcak bir filmdi

    YanıtlaSil
  8. Sefan olsun canım benim animasyona geçtik bakalım kısmet normal bir filme de gideceğim inşallah:))
    Çocukluğunu anlatışına bayıldım çok hoştu bizim çocukluğumuz farklıydı..

    YanıtlaSil
  9. İlknurum ben çok severim tek başına sinema keyfi yapmayı. İstediğin filme gitme özgürlüğü vardır, rahatsındır.. Sonacııma:) tek başına sinemaya gitme fırsatı varken ve gitmişken filmin de çok önemi kalmıyor açıkçası benim nazarımda..

    Bir de birşey soracağım ben; içimizdeki karnavala noldu.. new hamshitre diye birşeyler çıkıyor.. ben orası yağızın olacak sanıyorum felan yanlış mı anladım?

    YanıtlaSil
  10. valla söle gercekten beni ceken bi film olsun bende gideyim :) bayadır gitmiyorum yakında da hiiç gidemiciiim gibi görünüyor :P

    YanıtlaSil
  11. Tibetin annesi ; yine yapsa hiç fena olmaz hani, hatta haftada bir kez :))))))))))))))))

    YanıtlaSil
  12. Elif'in defterinden ; izlenilesi bir film , umarım en kısa zamand a izleyebilirsin..Konuya girmek istemedim anlatırken ,olur da ağzımdan birşey kaçar diye :))))))))

    YanıtlaSil
  13. Ayla , gençlik bir başkaydı , sinemaya tek gitmedim ama sırt çantamla çok şehirler gezdim :)
    Özgür olmak bambaşkaymış...İzleyecek arkadaşlara tavsiye ediyoruz o halde :)

    YanıtlaSil
  14. Aylinciğim ,İzmir de çocuk olmak çok keyifliydi...Bizim memleket diye söylemiyorum insanları bambaşkaydı hoş hala öyleler.Çok memleketler gezdim ama İzmirin sıcaklığını göremedim...
    İnşallah canım en kısa zaman da bir kaçamak yaparsın...Hoş olur vallahi :)

    YanıtlaSil
  15. delişim içimizdeki akrnaval 2 kez hacker saldırısına uğradı.O yüzden oraya Yağız'ın veya kendi resimlerimi koymak istemiyorum...Daha güncel paylaşımları yayımlıyorum yada toplumsal düşüncelerimi...Dışa dönük site haline getirmeye çalışıyorum..
    İçimizdekikarnaval.blogspot'un da şifresi kırıldı ,Anlayacağın bir gudubet yapıştı kaldı o ismin üzerine...Pek şans hetirmedi açıkcası ,birde..O yüzden düşlerimden inciler yaptım...
    Belki bu isim şans getirir belli mi olur canım :)))

    İşin içinde özgürlük olunca nereye olsa giderim vallahi..Sinema ilkti ama mısırımı paylamak da keyifli oluyordu :)))
    Sen baya baya yalnız sinema keyfini seviyorsun galiba :))))))))
    umarım en kısa zamanda güzel bir keyif yaparsın :)

    YanıtlaSil
  16. Essu ; film zevkini bilemiyorum ki şöyle ballandıra ballandıra anlatayım.Arayı açınca da hangi film olsa süper geliyor ayrıca :))
    Benim için öyle oluyor hani :)

    YanıtlaSil
  17. Hemen anneme yazdim bana cd sini gonderecek. Ben de guzel turk filmi ariyordum. cok tesekkur:)))

    YanıtlaSil
  18. Hemen anneme yazicam ban bu filmi bana gondersin. Guzel Turk filmi ariyordum...Cok tesekkur

    YanıtlaSil
  19. Geçmiş olsun canım, biri içimdeki karnavalı ele geçirdiği gibi yayına da başlamış:))demek ki öyle bir isme ihtiyacı varmış:) Ben de tek başına seyretmeyi sevmem hele böyle duygusal filmleri, omzuna yaslayıp başımı ağlamak için değilde biri olsun isterim hep yanımda:)Bu filmi sevdim bir heyecan gittim, çekimleri yalın anlatım çok etkiledi lakin ağlayamadım oysa mendiller hazırdı elimde:)Belki de giden arkadaşlar ağladım çok dediklerinden tıkanıyor kilitleniyorum böyle anlarda ben:(

    YanıtlaSil
  20. Didemciğim inşalalh en kısa zamanda izlersin ve beğenirsin...

    YanıtlaSil
  21. Fiammacığım ben de ağlamadım.Hatta ağlama moduna dahi girmedim.çağan ırmak ağlatmak için çekmemiş bence..Nükteler çoktu içinde , onlardan sıyrılıp ağlama moduna girmek zordu bence ...
    Ne ara almışlar benim eski nickimi ,hayret doğrusu...Kapatmamı bekliyorlarmış anlaşılan ...
    Hayırlı olsun diyeyim o arkadaşa :)))

    YanıtlaSil
  22. ben tek gitmeyi severim .gecen gün bu filme gitmek istediğimi söyledim sezo ben niye gelmiyorum dedi halbuki sevmez.gel desemde gelemem derdi eminim:) bu arada merak ediyorum ve çok seviyorum çağan ırmak filimlerini darısı başıma. ben de çok güzel bir mahallede yaşamışım şimid bu yaştayken daha iyi aNlıyorum ahh ahh çekiyorum:)

    YanıtlaSil
  23. yalnız sinemaya gitmeye bayılırım.Oh ne mutlu size...

    YanıtlaSil
  24. Kendine zaman ayırmış olmana çok sevindim canım, sırf bu yüzden aileye yakın bir şehirde mümkünse aynı şehirde olmayı umuyorum evlendiğim zaman =) Filmi de çok merak ettim =)

    YanıtlaSil
  25. Ne güzel yapmışsınız. Darısı başıma diyeyim.

    YanıtlaSil
  26. Ne iyi etmişsiniz. Ne güzel anlattın İlknurum.
    Henüz izlememiştim.İlk fırsatta inşallah :)

    YanıtlaSil
  27. Kardeşim ,yalnızlık güzel de mısırı paylaştığın biri olunca daha keyifli sanki...Hoş film izlerken rüyaya dalmak da güzel ...Bilemedim şimdi hangisini seçeyim :)

    YanıtlaSil
  28. Mekilam aile ile aynı şehirde oturmak çok önemli.Bayanın annesi her derda deva oluyor :)

    YanıtlaSil
  29. Defne Naz, amin canım ,inşallah en kısa zamanda bir mola verirsin :)

    YanıtlaSil
  30. Zeugmam ben çok keyif aldım , umarım sen de beğenirsin :)

    YanıtlaSil