Trans Yağların Zararları
En çok duyulan ve hakkında en çok konuşulan trans yağlardır. Karbonhidrat ,protein gibi yağlar da doğal olarak bitki ve hayvansal gıdaların yapısında bulunurlar.Yağ asitleri olarak doğal bulunan yağlar ,çeşidine göre özellik gösterirler.
Hayvansal gıdalarda bulunan yağ asitleri genellikle doymuş yağ asitleridir.Doymuş yağ asitlerinde bulunan karbon zincirine bağlanan hidrojen atomları tam sayıdadır ( karbon zincirinde eksik hidrojen atomu bulunmaz) .Bazı doymamış yağ asitleri trans yapıda olabilir.Trans yağlar bazı geviş getiren hayvanların (koyun ,kuzu , inek g.b.) işkembelerindeki bakteriler tarafından oluşturulabilir , yada yağların yüksek sıcaklıkta ısıtılması ile oluşabilirler.Bitkisel sıvı yağların kısmen hidrojenasyonu ile de olusabilirler veya yağların kızartılması veya defalarca kullanılması sonucu ortaya çıkabilirler .Bu yapıya sahip , yağ asitleri içeren besinler sağlığa zararlıdır.
Devamı
Hatırlattığın iyi oldu İlknurcuğum.
YanıtlaSilYemeklerde sürekli sıvı yağ, özellikle de zeytinyağı kullanmaya çalışıyorum. Kızartmayı hayatımızdan tamamen çıkarttım.
Ama fast-food'la beslenen bir yeni nesil var maalesef. Gencecik yaşında tansiyon ve kolestrolle tanışan bir nesil..
Bilinc sart. Biz ne yersek aliskanliklarimiz ne ise cocuklar da onlardan etkileniyor.
YanıtlaSilben evde artik hic kizartma yapmiyorum:)
YanıtlaSil