Trans Yağların Zararları

En çok  duyulan  ve  hakkında  en çok konuşulan trans yağlardır. Karbonhidrat ,protein gibi yağlar da  doğal olarak  bitki ve hayvansal gıdaların yapısında  bulunurlar.Yağ asitleri olarak  doğal  bulunan yağlar ,çeşidine  göre özellik  gösterirler.
     Hayvansal  gıdalarda  bulunan yağ asitleri  genellikle doymuş yağ asitleridir.Doymuş yağ asitlerinde bulunan  karbon zincirine bağlanan hidrojen atomları tam sayıdadır  (  karbon zincirinde  eksik hidrojen atomu bulunmaz) .Bazı doymamış yağ asitleri trans yapıda  olabilir.Trans yağlar  bazı geviş getiren hayvanların  (koyun ,kuzu , inek  g.b.) işkembelerindeki bakteriler  tarafından oluşturulabilir , yada yağların yüksek sıcaklıkta  ısıtılması ile  oluşabilirler.Bitkisel sıvı yağların kısmen hidrojenasyonu ile de olusabilirler veya yağların kızartılması veya defalarca kullanılması sonucu ortaya çıkabilirler .Bu yapıya  sahip  , yağ asitleri içeren besinler sağlığa zararlıdır.
Devamı

3 yorum:

  1. Hatırlattığın iyi oldu İlknurcuğum.
    Yemeklerde sürekli sıvı yağ, özellikle de zeytinyağı kullanmaya çalışıyorum. Kızartmayı hayatımızdan tamamen çıkarttım.

    Ama fast-food'la beslenen bir yeni nesil var maalesef. Gencecik yaşında tansiyon ve kolestrolle tanışan bir nesil..

    YanıtlaSil
  2. Bilinc sart. Biz ne yersek aliskanliklarimiz ne ise cocuklar da onlardan etkileniyor.

    YanıtlaSil
  3. ben evde artik hic kizartma yapmiyorum:)

    YanıtlaSil